Senzația de stare firească pe care o au homosexualii

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Astăzi, prin intensa socializare a homosexualităţii, slujitorii se confruntă cu o nouă problemă. Ea urmează reconştientizată şi căutate noi modalităţi în comunicarea cu aceşti oameni, care nu se mai simt păcătoşi, dar au senzaţia de o stare firească."

Lumea Legii lui Dumnezeu este o lume a nevoinței, a efortului duhovnicesc

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Noi îi învăţăm pe copii să se roage, îi ducem la biserică, îi creştem în Legea lui Dumnezeu. Totul este corect, dar... Lumea Legii lui Dumnezeu este o lume a nevoinţei, o lume a efortului duhovnicesc, o lume a răstignirii împreună cu Hristos. Ea nu se oferă oricum, nu poate fi primită pur şi simplu, alături de celelalte valori sau interese ale sufletului."

Biserica trebuie să identifice alte expresii în discuţiile cu homosexualii

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Problema homosexualităţii nu este una nouă, e de atâţia şi atâţia mii de ani. Şi în trecut veneau astfel de oameni la spovedanie, iar slujitorilor le revenea să lucreze cu ei, însă e clar că atunci homosexualitatea era percepută ca ceva nefiresc şi ca un comportament păcătos."

Evanghelia este o minune a sălășluirii lui Dumnezeu în Cuvânt

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Evanghelia - nu cuprinde doar fraze, aranjate în versete, împărţite în capitole şi care transmit o informaţie… Ea este lăsată nouă de către Domnul ca o minune a sălăşluirii lui Dumnezeu în Cuvânt. Această realitate indică şi câteva momente din slujbă. Spre exemplu, în timpul serviciului divin, arhiereul scoate de pe sine omoforul şi mitra, însemne ale mai marelui slujitor şi ale faptului că el săvârşeşte Liturghia, aşa după cum Hristos - Cina cea de Taină. El se dă într-o parte, căci în acele clipe Însuşi Dumnezeu este prezent şi ne vorbeşte."

Ce înseamnă a crede în Biserică?

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Noi nu mărturisim necesitatea de a frecventa lăcaşul divin în zile de duminică şi de sărbători, nu promitem Domnului să postim şi să ne împărtăşim. Biserica pentru creştini nu este doar locul unde se întâlnesc cu Dumnezeu, deoarece ei comunică cu El şi acasă, şi în metrou, şi în pădure - în orice loc şi în orice timp. A crede în Biserică - înseamnă să mărturiseşti că ea este Trupul lui Hristos, partea a căruia suntem noi."

Toate sărbătorile duc către Înviere

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Toate sărbătorile bisericeşti ar fi lipsite de sens dacă n-ar exista Sf. Paşti. Dacă Hristos n-ar fi înviat, celelalte evenimente evanghelice ar putea fi privite doar în context istoric şi alt preţ, decât moral şi cultural, n-ar fi avut. Noi spunem că fiecare sărbătoare creştinească aparţine veşniciei, deoarece duhovniceşte o umple Paştile. Veşnicia e prezentă în vremea noastră şi noi devenim coparticipanţi reali la această sărbătoare."

Părintele Alexie Uminski

  • Moscova, Rusia
  • Publicist, Preot, Duhovnic străin, Teolog
  • rus
  • ortodoxă