Biografie

Părintele Epifanie Theodoropoulus
- 27 decembrie 1930: Etioklis Theodoropoulos s-a nascut din Ioan si Georgia. A crescut in Vournazi, in sud-vestul Insulei Peloponez.
 
- 1932: De la varsta de doi ani, Etioklis spunea oamenilor ca el vrea sa fie preot.
 
- 1935: La varsta de cinci ani, Etioklis mergea la toate slujbele, pregatindu-se pentru Sfanta Impartasanie precum un adult. El ajungea la biserica mult mai devreme, chiar inaintea preotului.
A fost trimis la scoala in orasul cel mai apropiat, Kalamata, fiind un bun elev, exceptie facand la matemática.
La liceu, Etioklis a inceput sa se pregateasca singur pentru teologie. Petrecea mult timp la biserica si la manastiri, in special la Manastirea Voulcanou de langa Kalamata.
- 1949: Etioklis s-a mutat la Atena dupa ce si-a terminat studiile. A urmat cursurile Scolii Teologice a Universitatii din Atena. In ciuda faptului ca profesorii l-au rugat sa-si continue studiile teologice in strainatate si sa devina lector, Etioklis a refuzat, dorind sa se calugareasca. Frecventa des Manastirea Langouvarda din Insula Paros si staretul Filoteu i-a fost parinte duhovnicesc pana ce acesta din urma a murit.
-  Noiembrie 1956: Etioklis a fost numit diacon de catre Ieromonahul Mitropolit de Etolia si Akarnania si numit Epifanie. A fost sub ascultare de canoane pana la varsta de 25 de ani.
- 1961: Epifanie a devenit preot la treizeci de ani, dupa ascultarea canoanelor sale, numit de catre Mitropolitul Ambrozie de la Eleuteropolis. In timpul vietii sale, a lucrat ca editor pentru editura Astir. A servit capelei Celor Trei Sfinti Ierarhi din centrul Atenei, indeplinindu-si promisiunea de a duce o viata linistita; cu toate acestea, oamenii veneau spre el pentru sfaturi si liniste spirituala.
 
- 1965: Scrisoarea Parintelui Epifanie "Scrisoare Deschisa catre Patriarhia Ecumenica" este publicata in Decembrie 1965, la editura ziarului grecesc "Cei trei Ierarhi", condamnandu-l pe Patriarhul Atenogora al Constantinopolului ca a blestemat Roma. O traducere a scrisorii apare in cartea lui Alexandru Kalomiros “Impotriva Falsei Uniuni”, paginiile 111-114. Scrisoarea Parintelui Epifanie continua sa fie pana in zilele noastre una dintre cele mai dure critici la adresa ecumenismului.
Parintele Epifanie, in afara de faptul ca servit ca preot si duhovnic, a mai scris 22 de carti si multe articole pentru Biserica. I s-a oferit de mai multe ori titlul de episcop, dar l-a refuzat mereu.
Parintele Epifanie a avut un program de rugaciune foarte strict, in ciuda faptului ca se afla in centrul Atenei si a fost mereu inconjurat de enoriasi. Facea rugaciunile de dimineata si utrenia cu multa dragoste si rabdare, impreuna cu canoanele Menaion si Paraklitiki. Dupa aceasta studia sau scria, apoi realiza munca pastorala pana la ora pranzului. In loc de pranz, el se intalnea cu oamenii sau vorbea la telefon. Aproximativ la ora 5 dupa amiaza, facea Vecernia si un canon de pocainta. Apoi mergea la capela si spovedea, apoi ii vizita pe cei bolnavi din spitale. Cand se intorcea, oamenii il asteptau sau il sunau la telefon. Dupa cina tarzie, citea Pavecernita Mica si Acatistul Maicii Domnului. Apoi adormea.
Parintele Epifanie suferea de insomnii si cerea pentru aceasta ajutorul Domnului. Intr-o noapte a deschis Biblia si a citit din Noul Testament Corinteni 2, 12:7, care vorbeste despre slabiciunile omenesti si ajutorul lui Dumnezeu in situatiile de genul acesta, care il face pe om sa-si dea seama ca fara Dumnezeu nu este nimic si ca suferinta este un dar de la Dumnezeu, ea facandu-ne mai puternici. El a deschis iarasi Biblia cautand raspunsuri la intrebarile sale, dar de doua ori a deschis la acelasi verset. Atunci a patra oara nu a mai facut aceasta.
- 1976: Cu ajutorul copiilor sai spirituali, Parintele Epifanie a construit Sfanta Manastire a Maicii Domnului din Trizina “Cea Evlavioasa” (“Keharitomeni”), in insula Peloponez. Fericit ca fii sai spirituali au o manastire unde sa slujeasca liberi Domnului, Parintele Epifanie isi va imparti timpul intre Atena si Manastire. Dupa construirea Manastirii, sanatatea Parintelui Epifanie s-a deteriorat.
 
- 1980: Parintele spiritual al Parintelui Epifanie a trecut la Domnul, Arhimandritul Agatangel Michalidin luandu-i locul.
 
- Decembrie 1982: Parintele Epifanie a fost diagnosticat cu precancer gastric si a fost operat. Trei patrimi din stomacul sau au fost indepartate. Starea sa de sanatate nu s-a imbunatatit si a cazut la pat.
 
-   1986: Parintele Epifanie publica "Cele Doua Extreme: Ecumenismul si Fanatismul" unde condamna Ecumenismul si Vechiul Calendarism. Acest text a reprezentat un punct de influenta pentru criticii Ecumenismului care au ales sa lupte stabilind granitele vizibile ale Bisericii, in contradictie cu cei care au rupt barierele Ecumenismului Sincretic.
 
- 10 Noiembrie 1989: Cunoscandu-si sfarsitul si pregatindu-si dinainte cele trebuincioase inmormantarii, Parintele Epifanie a trecut la Domnul la varsta de 58 de ani.

Părintele Epifanie Theodoropoulus

1930 - 1989
  • 27 Decembrie 1930
  • Vournazi, Grecia
  • Teolog, Preot, Monah, Duhovnic străin
  • 10 Noiembrie
  • 10 Octombrie 1989
  • grec
  • ortodoxă