Biografie

Sfântul Ioan de Kronstadt
Binecredinciosul Părintele nostru Ioan din Kronstadt (n. 19 octombrie 1829 în Sura – m. 20 decembrie 1908 în Kronstadt) a fost preot și teolog al Bisericii Ortodoxe din Rusia.
S-a născut în 1829, primind numele de Ivan Ilici Sergheiev. Din 1855 a slujit ca preot la catedrala Sfântului Andrei din Kronstadt. Aici s-a dedat cu multă osârdie activităţilor filantropice în special pentru cei înstrăinaţi de Biserică. A călătorit foarte mult pe întreg teritoriul Imperiului Rusiei. A fost membru al mişcării dreapta  Soiuz Russkogo Naroda (Alianţa Poporului Rus), dar nu s-a implicat în politică. Era deja foarte cinstit încă din timpul vieţii.
Pe când era student la Academie, Sfântul Ioan visa să ajungă mai întâi propovăduitor între păgâni, mai ales în Alaska. Dar când și-a dat seama că însuși poporul său avea mare nevoie de învățătură, a început a râvni să fie un preot care să-și slujească și să-și învețe poporul. Într-o noapte s-a văzut în vis intrând într-o catedrală. Mai târziu, când a vizitat catedrala din Kronstadt, un mare port din nordul Rusiei, a recunoscut-o ca fiind cea din visul său. S-a căsătorit cu Elisabeta, fiica protoiererului catedralei, trăind cu ea ca frate și soră, spre a se putea dărui mai deplin slujirii lui Dumnezeu și celorlalți oameni. La 12 noiembrie 1855 este hirotonit preot pe seama parohiei Sfântul Andrei din Kronstadt - portul militar al Sankt Peterburgului - în locul socrului său, de către episcopul Hristofor, rectorul Academiei duhovnicești.

Părintele Ioan a știut de la început că dragostea față de toți oamenii - nu numai față de cei din parohia lui, ci față de toți cei din oraș, inclusiv săracii și răufăcătorii - va însemna pentru el adevărata slujire. Liturghia zilnică, predarea religiei în școala primara și gimnaziu, predica, păstorirea sufletelor credincioșilor, milostenia și caritatea activă față de cei săraci vor ocupa de acum neobosit, zi și noapte, pentru peste o jumatate de secol, viața parohului din Kronstadt. Din multele donații pe care le primea, părintele Ioan a înființat o "casă a muncii ziditoare" care cuprindea o școală elementară (pentru că Sfântul iubea atât de mult copii, încât spunea că vede în ei chipul lui Dumnezeu mai vădit), un atelier de tâmplărie, o clasă de desen, un atelier de cusut pentru femei, un atelier de cizmărie, o bibliotecă pentru copii, o colecție zoologică, o sală de gimnastică, o librărie pentru copii și adulți. A organizat și lecții de catehism pentru adolescenți și adulți, conferințe pe diverse teme, a înființat un cămin de orfani, o tăbără de vară pentru copii, un adăpost pentru alcoolici, îngrijire medicală gratuită și mese gratuite pentru săraci.

Printre multele sale realizări trebuie pomenită și frumoasa mănăstire Sfântul Ioan din Rila, pe care a întemeiat-o. În subsolul bisericii acesteia a zidit o capelă închinată Sfântului Prooroc Ilie și Sfintei Teodora – sfinții patroni ai părinților săi. Acolo a și cerut să fie înmormântat. Pe langă toate operele de binefacere și slavita slujire a Liturghiei, Părintele Ioan era binecunoscut pentru discernamantul său duhovnicesc, în calitate de duhovnic, și pentru rugăciunile sale vindecătoare. Multe minuni s-au făcut prin rugăciunile Părintelui Ioan, atât în timpul vieții, cât și după moarte.

În ultimii trei ani ai vieții, Părintele Ioan a îndurat mari dureri din pricina bolii. Și Matuska Elisabeta era foarte bolnavă și se necăjea că nu poate să-l îngrijească. Cu trei zile înainte de moartea lui, când i s-a spus despre supărarea ei, el a zis: "Spune-i soției mele că este întotdeauna cu mine, și eu sunt întotdeauna cu ea". Aceste cuvinte i-au adus mare mângaiere, atunci și după moartea lui.

Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei l-a proslăvit ca sfânt începând cu anul 1964, iar Biserica Ortodoxă Rusă din 8 iunie 1990. Una din mănăstirile cele mai mari din St. Petersburg, a doua ca număr de vieţuitori, este dedicată Sfântului Ioan de Kronstadt.
Cunoscând de mai înainte ziua morții sale, Sfântul Ioan a trecut cu pace în lumea de dincolo, la 20 decembrie 1908, la vârsta de 79 de ani. Întreaga Rusie a jelit pierderea celui mai iubit păstor al ei; douăzeci de mii de oameni i-au urmat sicriul în alai. Însuși Împaratul Nicolae al II-lea a poruncit să se țina o slujbă de pomenire la moartea lui.

Sursa:
1. http://www.crestinortodox.ro/religie/sfantul-ioan-kronstadt-87660.html 
2. http://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_din_Kronstadt 
3. http://ioandekronstadt.wordpress.com

Sfântul Ioan de Kronstadt

1829 - 1908
  • 19 Octombrie 1829
  • orașul Arhanghelsk, Rusia
  • Teolog, Sfânt, Preot, Monah, Duhovnic străin
  • 20 Decembrie
  • 20 Decembrie 1908
  • rus
  • ortodoxă