Omul este mare prin ceea ce lasă în urma sa

Academician Leon Dănăilă
Academician Leon Dănăilă
"Omul este mare prin ceea ce lasă în urma sa, nu prin ceea ce face."

Menirea omului este Euharistică, de Împărtășire

Părintele Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei
Părintele Ghelasie Gheorghe de la Frăsinei
1944-2003
"Menirea omului este menire Euharistică, și de Împărtășire. Omul este chip de Biserică. Fără Biserică liturgică nu poate să fie viață și menire de om. Omul care nu mai este ființă liturgică, își întunecă chipul, se degradează, se anormalizează, devine demonic, luciferic."

Noi toți suntem mici celule ale marelui trup al întregii omeniri

Părintele Sofronie Saharov
Părintele Sofronie Saharov
1896-1993
"În clipa când lui Siluan i s-a descoperit vecinicia, i s-a impărtăşit o neobişnuit de înaltă stare a duhului. El a început să se roage pentru întregul Adam ca însuşi pentru sine. Noi toţi suntem mici celule ale marelui trup al întregii omeniri. Prin noi trece viaţa cosmică, ba chiar cea mai presus de cosmos, cea dumnezeiască. Iar noi suntem datori să ne pregătim a înţelege aceasta, căci atunci ne vom face, în parte, asemănători lui Adam înainte de cădere, şi vom începe a purta în sine întreaga omenire, întregul Adam, ca pe ceva unitar, zidit de Dumnezeu."

Publicitatea ne oferă ceea ce deja avem în noi ca potențial

Doctor Virgiliu Gheorghe
Doctor Virgiliu Gheorghe
"Unul dintre principiile esențiale ale publicității este convertirea lui "a fi" în "a avea". Tot ceea ce vedem noi în publicitate convertește o dorința de "a fi noi ceva" în a dobândi ceva, într-un act de posesiune."

Transformă-ți succesul vieții tale în dragoste pentru cei din jur

Părintele Nicolae Steinhardt
Părintele Nicolae Steinhardt
1912-1989
"Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur."

Luptă-te pentru ca viața ta să înainteze către Dumnezeu!

Părintele Dumitru Stăniloae
Părintele Dumitru Stăniloae
1903-1993
"Adevărată bărbăție și adevărată inițiativă pune în viața sa nu acela care crede că este purtat fără libertate de un flux indefinit al lumii, fără nicio direcție, ci acela care cunoaște direcția și ținta desăvârșirii vieții sale și a lumii și știe că prin libertatea sa poate contribui la direcționarea normală a acestei desfășurări, ce înaintează spre iubire, și este deci răspunzător de forma spirituală pe care o imprimă vieții sale."

Prin mintea sa omul descoperă rațiunile divine așezate de Dumnezeu în creație

Părintele Dumitru Stăniloae
Părintele Dumitru Stăniloae
1903-1993
"... în universul creat sunt ascunse rațiunile divine, iar misiunea noastră este ca, prin acțiunea noastră condusă de rațiunea din noi, să facem să iasă deplin la lumină aceste rațiuni și armonia dintre ele, care le subordonează unei unice rațiuni majore."

Fiecare mic gest al nostru schimbă lumea în care trăim, schimbă întreg unviersul

Părintele Dumitru Stăniloae
Părintele Dumitru Stăniloae
1903-1993
"Fiecare persoană este responsabilă de desfășurarea întregului univers fizic și spiritual. Cel mai mic gest al nostru pune lumea în vibrație și îi modifică starea. (...) Deci niciodată acțiunea noastră nu se înfăptuiește într-un cerc absolut închis."

Cine m-a creat așa de minunat?

Sfântul Ioan de Kronstadt
Sfântul Ioan de Kronstadt
1829-1908
"Fă-ţi timp să te întrebi mai des: căre-i înţelepciuni datorezi alcătuirea perfectă a corpului tău; ce îl ţine constant în viaţă şi îl direcţionează? Cine a statornicit legile intelectului, cele ce se manifestă până astăzi la toţi oamenii? Cine a înscris în inimile oamenilor legea conştiinţei, cea care lu­crează în noi întru răsplătirea binelui şi osândirea răului? Dumnezeule Atot­puternic, preaîntelept şi Atotbun! Tu ţii mereu mâna Ta ocrotitoare asupra mea, păcătosul, şi nu există clipă în care bunătatea Ta să mă fi părăsit! "

Omul, singura făptură creată după chipul lui Dumnezeu

Sfântul Ioan Damaschin
Sfântul Ioan Damaschin
676-749
"Numai omul, această viețuitoare mintală și rațională, este dintre toate „după chipul și după asemănarea lui Dumnezeu”, pentru demnitatea minții și a sufletului, adică pentru necuprinsul, nevăzutul, nemurirea și libertatea voii, ca și pentru însușirea de stăpânitor, născător de prunci și ziditor."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori