Scopul principal al Dumnezeieștii Liturghii este împărtășirea credincioșilor

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Scopul principal al Dumnezeieștii Liturghii este împărtășirea credincioșilor, fie și a celor puțini care sunt pregătiți. Căci mai toate rugăciunile sunt citite de preot pentru credincioșii care se vor împărtăși. De aceea cel puțin unul trebuie să se împărtășească."
„Scopul Dumnezeieștii Liturghii este împărtășirea credincioșilor”

Părinte, când se săvârșește Dumnezeiasca Liturghie trebuie ca de fiecare dată să existe cineva care să se împărtășească?
Da, pentru că scopul principal al Dumnezeieștii Liturghii este împărtășirea credincioșilor, fie și a celor puțini care sunt pregătiți. Căci mai toate rugăciunile sunt citite de preot pentru credincioșii care se vor împărtăși. De aceea cel puțin unul trebuie să se împărtășească. Firește, se poate întâmpla ca nici unul să nu fie bine pregătit. Aceasta este altceva. Este bine însă să se împărtășească măcar un copil mic, chiar și un prunc. Iar dacă nu se află nimeni, atunci Liturghia se săvârșește numai ca să se împărtășească preotul și să se pomenească numele. Acesta, însă, să fie o excepție, iar nu o regulă.

Toată creația se sfințește prin Dumnezeiasca Liturghie, prin prezența lui Hristos. Sfintele Liturghii țin lumea. Este înfricoșător ceea ce ne-a dat Dumnezeu. Nu suntem vrednici de aceasta! Există preoți care în fiecare Liturghie trăiesc această Taină înfricoșătoare. Mi-a spus un cleric că un preot foarte simplu și bun îi spunea: „Îmi vine foarte greu să consum Sfintele. Îmi cad lacrimile mele cele murdare în Sfântul Potir; nu le pot ține, și pentru asta mult mă mâhnesc”. Și plângea. Iar acela i-a spus: „Spune-I lui Hristos sa-mi dea și mie puține lacrimi murdare”.

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori