Ce-i mai mare bucurie decât să-L ai pe Hristos?

Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
Părintele Dionisie Ignat de la Colciu
1909-2004
"Ca să ne împărtăşim în toată ziua, e bine. Ce-i mai mare bucurie decât să-L ai pe Hristos, Trupul şi Sângele lui Hristos în sufletul tău? E altceva mai bine? Dar trebuie oleacă de pregătire."
- Mulţi spun, părinte, că pentru vremurile noastre trebuie date Sfintele Taine mai des, că pentru slăbiciunea noastră astăzi se dau mai des.

- Ce facem atunci cu canoanele Sfinţilor Părinţi? Ca să ne împărtăşim în toată ziua, e bine. Ce-i mai mare bucurie decât să-L ai pe Hristos, Trupul şi Sângele lui Hristos în sufletul tău? E altceva mai bine? Dar trebuie oleacă de pregătire. Sfinţii Părinţi, cei care au fost înaintea noastră, au socotit că trebuie să fie şi oleacă de pregătire. Dacă, de exemplu, decuseară mănânci peşte, brânză, bei şi un pahar de vin, aproape că n-ai timp să-ţi citeşti de împărtăşire. Adică, eu nu judec, nu categorisesc pe nimeni, dar astăzi aşa declară unii, că nu trebuie post ca să te împărtăşeşti. Nu trebuie post celui bolnav - acolo nu trebuie pregătire, fiindcă omul e bolnav, aşteaptă zi după zi, ceas după ceas ca să plece din lumea asta. Adică vorbesc eu, dar mai mult, încolo, nu mă amestec. Nu ne băgăm. Astea-s chestiunile lor.

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori