Femeii nu trebuie să i se interzică să primească Împărtășania în perioada menstruației

Sfântul Grigorie cel Mare
Sfântul Grigorie cel Mare
540-604
"Femeii să nu i se interzică să meargă la biserică (în perioada menstruației). Până la urmă, ea suferă involuntar. Ea nu poate fi acuzată pentru materia inutilă pe care natura o excretă... La fel ei să nu i se interzică să primească Sfânta Împărtășanie în această perioadă. Dacă, cu toate acestea, femeia nu îndrăznește să o primească din evlavie, atunci ea trebuie lăudată. Însă dacă ea primește să nu fie judecată. Oamenii pioși văd păcatul chiar și acolo unde el nu există. "
Femeii să nu i se interzică să meargă la biserică (în perioada menstruației). Până la urmă, ea suferă involuntar. Ea nu poate fi acuzată pentru materia inutilă pe care natura o excretă... La fel ei să nu i se interzică să primească Sfânta Împărtășanie în această perioadă. Dacă, cu toate acestea, femeia nu îndrăznește să o primească din evlavie, atunci ea trebuie lăudată. Însă dacă ea primește să nu fie judecată. Oamenii pioși văd păcatul chiar și acolo unde el nu există.
Deseori facem fără de păcat lucruri apărute din păcat: când simțim foamea, aceasta vine fără de păcat. Cu toate acestea faptul că simțim foamea e vina primului om. Perioada menstruală nu este un păcat, este, de fapt, un proces natural. Dar faptul că natura ei este deranjată, astfel ea apare pătată chiar împotriva voinței omului, este rezultatul păcatului.... Astfel dacă o femeie pioasă meditează asupra acestor lucruri și nu dorește să se apropie de Împărtășanie, ea este demnă de laudă. Dar din nou, dacă ea vrea să trăiască religios și să primească Sfânta Împărtășanie din iubire, ea nu trebuie oprită.

Alte surse:
1. http://www.teologie.net/data/pdf/VL-necuratie-rituala.pdf
2. http://www.teologie.net/2014/01/11/necuratie-femeie-menstruatie/
3. http://www.teologie.net/2014/01/14/precizari-femei-menstruatie/
 
Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori