Prietenul are un statut deosebit în accepţiunea creştină

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Prietenul are un statut deosebit în accepţiunea creştină. Prietenul este acela care poate veni oricând în casa ta. Prietenul este acela care poate mânca oricând la masa ta. Prietenului i se permit toate. De ce? Pentru că prietenia exprimă relaţia strânsă dintre două sau mai multe persoane, iar Dumnezeu ne iubeşte pe noi dacă şi noi suntem cu El şi adunaţi prin El. Prietenia este, în accepţiunea creştină, privită ca început şi ca stare - în acelaşi timp - a iubirii. Oamenii mai întâi se împrietenesc, după aceea se iubesc."

Bradul împodobit trebuie să arate curățenia familiei

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Bine facem că împodobim bradul. Numai că bradul trebuie să exprime forma văzută a formei interioare împodobite. Pentru că altfel este nimic, este o cheltuială. Dacă el arată curăţenia familiei, dacă el arată podoaba sufletului nostru, atunci arată şi credinţa noastră. Fericită este acea familie, în care soţul, soţia, copiii, toţi din casă s-au împărtăşit, s-au spovedit, şi au ţinut post în această perioadă."

Să nu împodobim bradul la casele noastre mai mult decât sufletul nostru!

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Să nu împodobim bradul la casele noastre mai mult decât sufletul nostru! Sufletul nostru este cel care trebuie să fie împodobit! În primul rând să fie curat. Curăţirea sufletului se face numai prin Spovedanie. Nu există altceva; doar asta. Împodobirea sufletului se face cu post, cu rugăciune, cu fapte bune, cu citiri din cărţile sfinte, cu modificarea comportamentului nostru care, simţim fiecare, lasă de dorit. Acestea ar fi podoabele sufletului."

Prietenia este un început, iubirea este o continuare

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Prietenia este un început, iubirea este o continuare, prietenia în iubire este o stare, iar iubirea este consecinţa."

Sub aspectul dăruirii, căsătoria este superioară călugăriei

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Sub aspectul dăruirii până la mucenicie, căsătoria este superioară călugăriei. Priviți icoana Înfricosătoarei Judecăți sau icoana în care se arată stările de-o parte și de alta, și veți vedea ceata cuvioșilor, ceata mucenicilor, ceata apostolilor etc. Veți vedea acolo că ceata mucenicilor este deasupra cetei călugărilor."

Să avem mereu în fața noastră calitățile celuilalt și defectele noastre

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Calitățile celuilalt trebuie puse alături de greșelile noastre, de defectele noastre, în doi desagi, în față. Greșelile celuilalt și calitățile noastre în ceilalți desagi, în spate. În felul acesta nu vom vedea în fața noastră decât calitățile celuilalt și defectele noastre."

Adoptarea copiilor din orfelintare

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"De ce noi românii nu tăbărâm pe orfelinate și pe creșe [pentru adopție]? Pentru că suntem ortodocși.Pentru că ne batem continuu în piept: dreapta credință. Ce dreaptă credință este asta când tu stai acasă și puțin te interesează? Și citești Psaltirea o dată în zi, de patru ori pe zi faci pravila. Ce ortodox ești tu, și lași copiii să devină americani, să devină baptiști, să devină evangheliști, să devină mormoni? Tu care te rogi. Tu ce faci? Ortodocși creștini. Unde sunt copiii dumneavoastră care i-ați luat din creșe? Să vă văd alături de doi copii, de șase copii, de opt copii; unde sunt? Unde este verificarea Ortodoxiei? Asta este verificarea ortodoxiei."

Cine luptă împotriva vieții este un criminal

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
" `Înainte de a te fi urzit în pântecele maicii tale, te-am cunoscut Eu, și înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit`, zice Dumnezeu în cartea Proorocului Ieremia (1, 5). Acesta este textul din Scriptură care-ți arată că cine luptă împotriva vieții este criminal. Nu numai cine omoară, ci și cine luptă."

Omul este om din secunda conceperii

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Sub aspect științific și sub aspect creștin ortodox, omul este om din secunda conceperii, cu codul genetic deja stabilit din secunda conceperii, cu tot ceea ce urmează să se dezvolte în el. Este un om încă nedezvoltat, care timp de 9 luni se dezvoltă."

Mamele mucenițe

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Cunoașteți că dacă o femeie urmează să se ducă la maternitate să nască, chiar dacă este sub canon, se poate împărtăși. Chiar dacă este oprită de la Împărtășanie, se poate împărtăși. De ce? Pentru că există perspectiva morții. O femeie care moare născând este o femeie care se trece în rândul mucenițelor și moștenește Împărăția Cerurilor."