Biografie

Cicerone Ionițoiu
În „dosarul” său există două sentințe de condamnare la temniță, una din 1950 și alta din 1962. Cicerone Ionițoiu a fost condamnat la 26 de ani de închisoare pentru „vina” de a fi făcut parte din conducerea organizației de tineret a Partidului Național-Țărănesc. Din aceștia și-a petrecut 10 ani prin penitenciare și lagăre de exterminare.

În 1979, la intervenția președintelui de atunci al Franței, Valéry Giscard d'Estaing, a fost lăsat să plece din România și să se stabilească în Franța.
După Revoluția din 1989 a început alcătuirea unei enciclopedii cu numele celor care au murit în închisorile comuniste. Munca sa se găsește pe situl web Procesul Comunismului și a fost citată laudativ de către Fundația Academia Civică, numele strânse fiind inscripționate pe monumentul numit Spațiu de Reculegere și Rugăciune din cadrul Memorialului de la Sighet.

În octombrie 2009 Consiliul Local Craiova i-a acordat lui Cicerone Ionițoiu titlul de cetățean de onoare al orașului Craiova. Cicerone Ionitoiu, primul si cel mai de seama monograf al temnitelor romane sub comunisti, vine in Romania pentru a-si lansa primul volum de Memorii: Din tara sarmelor ghimpate, publicat de editura Polirom.
Volumul a apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.
După un deceniu de luptă împotriva abuzurilor din penitenciarele și lagărele regimului comunist, Cicerone Ionitoiu a ieșit din infern hotărât să spună adevărul despre genocidul la care a fost supus poporul român în această perioadă întunecată a istoriei sale. Nici în închisoare, nici în lumea liberă, unde a ajuns în 1979, nu a abdicat de la crezul sau, acela de a-și ajuta tovarășii de suferința și de „a cauta în permanență în cutele cele mai ascunse ale memoriei pentru a aduce la suprafață fapte și oameni” care au făcut cinste unei generații lovite de istorie.

Cu răbdare de arhivar, a strâns date despre 150.000 de destine mutilate în România stalinistă. Nu sunt doar vorbe, totul e documentat, pentru fiecare victimă există o probă a suferineţlor îndurate.De ce? ”Am făcut totul pentru a argumenta genocidul la care a fost supus poporul român de către regimul comunist”, spune naţional-ţărănistul.
Plecat în exil la Paris, în 1979, Ioniţoiu a scris enorm. Sunt pagini cu gust de lacrimi neplînse. Înainte de căderea Cortinei de Fier a publicat în Occident cărţi valoroase despre cei de acasă: ”Morminte fără cruci”, în trei volume, ”Cartea neagră a României”, ”Persecuţia Bisericii din România”, ”Rezistenţa armată împotriva comunismului”.

Începând cu anul 2000 a scos mai multe volume sub titlul ”Victimele terorii comuniste”. Joi, 10 septembrie, a avut loc lansarea primei părţi a autobiografiei intitulate ”Din ţara sârmelor ghimpate”, apărută sub egida Insitutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi prefaţată de Marius Oprea.     

Impresionantei sale opere de documentare asupra Gulagului românesc i se adaugă acum memoriile – programate să apară în trei volume –, pagini cutremurătoare despre destine cumplite, suferință, tortură, trădare, dar și despre compasiune, iubire, solidaritate și dârzenie de neclintit.

„Cicerone Ionițoiu a stat în închisoare mai bine de un deceniu și s-a aflat sub supravegherea Securității aproape intreaga viață, pentru că a crezut în democrație, în valorile sale, în opoziție cu regimul comunist. În 1989 comunismul s-a prăbușit, oferindu-le lui și celor de seama şi din generaţia sa dreptatea istorică de a putea fi socotiţi, în raport cu comuniştii şi securiştii care i-au închis şi torturat, cei neînvinşi.” (Marius Oprea)
Cicerone Ioniţoiu este poate cel mai cunoscut dintre supravieţuitorii Gulagului românesc, condamnat pentru că a făcut parte din conducerea organizaţiei de tineret a Partidului Naţional Țărănesc. Dintre lucrările publicate amintim „Victimele terorii comuniste. Arestați, torturați, întemnițați, închiși” (10 vol.) „Morminte fără cruce” (3 vol.) și „Martiri și mărturisitori ai bisericii din România „(2 vol.).
 
Surse:
1. http://www.universulromanesc.com/ginta/threads/390-Cicerone-Ionitoiu
2. http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-6126677-cicerone-ionitoiu-supravietuitor-gulagului-romanesc-vine-romania-pentru-lansa-volumul-memorii.htm
3. http://ro.wikipedia.org/wiki/Cicerone_Ionițoiu
 

Cicerone Ionițoiu

1924 - 2014
  • 08 Mai 1924
  • Craiova
  • Scriitor, Mărturisitor din temnițele comuniste
  • 26 Ianuarie
  • 26 Ianuarie 2014
  • Paris, Cimitirul Ivry
  • român
  • ortodoxă