Biografie

Academician Leon Dănăilă
Leon Dănăilă s-a născut la data de 1 iulie 1933, în orașul Darabani (jud. Botoșani), unde a făcut și primele patru clase primare. A continuat apoi școala la Liceul „Grigore Ghica V.V.” din Dorohoi pe care l-a absolvit în anul 1952. În același an, prin concurs, a intrat la Facultatea de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în 1958.

          După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958) a lucrat timp de 2 ani ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958-1960) și apoi un an la Circumscripția sanitară din Dărmănești (1960-1961). În anul 1961, prin concurs, a ocupat postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din București unde lucrează și în prezent.

          Prin examene și concursuri severe a devenit în anul 1966 medic specialist neurochirurg, în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea „Neuronomul Spinal”, în 1974 medic primar neurochirurg gradul III, în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II și șef al secției VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În anul 1972, a absolvit la cursuri de zi și Facultatea de Filozofie-Psihologie din București.
          Absolvent al Facultății de Medicină din Iași (1958) și al Facultății de Filozofie-Psihologie din București a ocupat prin concurs în anul 1991 postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, iar în anul 1992 cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universității “Titu Maiorescu” din București.

          Autor şi coautor a peste 40 de cărţi de specialitate, acad. prof. dr. Leon Dănăilă a plătit în urmă cu trei ani 130.000 de lei pentru publicarea celor trei volume ale tratatului „Functional neuroanatomy of the brain”. Cum sponsori nu se mai găsesc, iar posibilităţile sale financiare sunt extrem de reduse, pentru publicarea următorului tratat de neorochirurgie la care spune că ţine foarte mult va încerca să facă rost de bani într-un mod ce-i va aduce prejudicii. „Acum scriu încă o carte şi mă gândesc cum s-o plătesc. Dar am găsit o soluţie - eu am donat casa de la Darabani şi tot ce am acolo Primăriei, iar casa soţiei de la Davideşti, Argeş, am donat-o tot Primăriei. Am apartamentul în care stau ca avere şi acum m-am trezit că nu am bani cu ce să public. Am găsit pe cineva să-i vând apartamentul în care stau, cu condiţia să stau în el până când mor şi-mi dă o sumă de bani şi aşa o să pot publica o altă carte pe care o am aproape”, spune Leon Dănăilă.
          Potrivit academicianului, venitul său lunar, obţinut de la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare se ridică la 2.500 de lei, lucru demonstrat şi de fluturaşul de salariu. Mai mult, profesorul consultă gratis pe oricine, de la politicieni şi oameni de afaceri, până la boschetari. Pe uşa cabinetului său este chiar lipit un afiş pe care chiar scrie că toate consultaţiile oferite de acad. prof.dr. Leon Dănăilă, de luni până vineri între orele 7.00 şi 8.00, sunt gratuite.

Surse:
1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Leon_Dănăilă
2. http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-19727066-geniul-medicinei-isi-casa-carte.htm

Academician Leon Dănăilă

  • 01 Iulie 1933
  • Darabani, jud. Botoșani
  • Profesor, Mirean, inventator, Doctor, Academician
  • român
  • ortodoxă