Biografie

Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna
împărăteasă a Rusiei
Alexandra s-a născut la 6 iunie 1872 la Palatul Nou din Darmstadt ca Prințesa Viktoria Alix Helena Luise Beatrice de Hesse și de Rin.
A fost botezată la 1 iulie 1872 în conformitate cu ritualurile bisericii luterane și a primit numele mamei sale și al celor patru surori ale mamei sale, unele dintre nume sub transliterare germană. 

Nicolae și Alix (Alexandra) s-au întâlnit pentru prima dată îm 1884 iar în 1889 când Alix s-a reîntors în Rusia, s-au îndrăgostit.
Alexandra și Nicolae s-au logodit în aprilie 1894 la Coburg, Germania. Alix a renuțat la religia ei, a trecut la ortodoxism și și-a ales numele rus de Alexandra Feodorovna.
Alexandru al III-lea a murit la 1 noiembrie 1894 iar Nicolae a devenit împărat al tuturor Rusiilor la vârsta de 26 de ani. Alexandra și Nicolae s-au căsătorit la Palatul de iarnă din Sankt Petersburg la 26 noiembrie (14 noiembrie stil vechi) 1894.
Alexandra Feodorovna a devenit împărăteasă a Rusiei în ziua nunții. Încoronarea a avut loc la 14 mai 1896 la Kremlin. 

In ultimii ani ai puterii tariste, Alexandra Feodorvna a devenit ţinta unei ample si agresive campanii de denigrare publica ,lansata de revolutionari si complicii lor,  atat la nivel academic, cat si la nivel de mase populare, in Rusia si Germania.  Acestia invocau tradarea Rusiei in folosul Germaniei, dar si infidelitatea conjugala, potrivit carora, imparateasa ar fi avut legături adulteriene cu Rasputin. La 8 martie 1917, Guvernul Provizoriu a decis arestarea  împaratesei si a copiilor  la Ţarskoe Selo de catre generalului Kornilov, iar, la Moghiliov, in aceeasi zi, a fost arestat si tarul care a fost adus la Ţarskoe Selo a doua zi. La 26 aprilie 1918, tarul, impreuna cu imparateasa si Maria Nikolaevna au fost transportati la Ekaterinburg, copiii ramanad la Ţarskoe Selo, pana in 23 mai cand familia a fost reunita.

In noaptea de 16 spre 17 iulie 1918, familia imperiala a fost asasinata. La ora doua noaptea, prizonierii au fost coborati in subsolul casei sub pretextul realizarii unei fotografii de familie, unde au fost executati. In acea noapte, au fost impuscate 11 persoane: tarul Nicolae al II-lea, tarina Alexandra, cele patru fiice: Olga, Tatiana, Maria, Anastasia si fiul lor Alexis. Alaturi de ei, au murit medicul de familie Eugen Botkin, servitorii Anna Demidova, Ivan Kbaritonov si Alexei Trupp. Dupa ce au fost executati, trupurile lor au fost aruncate intr-o fantana parasita. Cateva zile mai tarziu, lesurile au fost scoase si ingropate langa Ekaterinenburg . Dintre cei morti si aruncati in fantana lipseau cadavrele marii ducese Anastasia Nicolaievana si al tareviciului Alexei.

Sfânta Muceniță Alexandra Feodorovna

1872 - 1918
  • Darmstadt, Germania
  • Mucenic, Sfânt
  • 17 Iulie
  • Catedrala Petru și Pavel, Sankt Petersburg, Rusia