În clipa când fratele tău este mânios, tu să taci și să te rogi
"Ascultaţi, atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poţi face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci şi să te rogi. Prin rugăciune acela se va calma, se va linişti şi după aceea te vei putea înţelege cu el. Uită-te şi la pescari! Ei nu merg la pescuit dacă marea nu este liniştită, ci fac răbdare până ce va îndrepta vremea."
Nu vă mințiți unul pe altul
"Acum însă şi voi pe toate să le lepădaţi: mânia, întărâtarea, răutatea, blasfemia, cuvântul neruşinat din gura voastră. Nu vă minţiţi unul pe altul, de vreme ce v'aţi dezbrăcat de omul cel vechi laolaltă cu faptele lui, şi v'aţi îmbrăcat cu cel nou, care spre cunoaştere se reînnoieşte după chipul Celui ce l-a zidit."
Diferențele de opinie să se discute cu pace, liniște, fără mânie
"Când o persoană o vede pe cealaltă că este plină de mânie, să închidă gura, să se liniștească, să se roage pentru ea, și astfel va veni pacea. De aceea, când apare o astfel de împrejurare și se întâlnesc două firi egoiste, o persoană trebuie să liniștească, să lase să se evapore egoismul și țipetele, și când se liniștesc, vor discuta diferențele de opinie. Astfel trebuie să procedeze cuplul în orice situație, desigur și nu numai cuplul, ci și alte asociații frățești, și statele, și societățile."
Mari duhovnici |
Părintele Efrem Filotheitul
Sădește virtutea răbdării în locul mâniei
"Izgonind patima mâniei din inimă, trebuie să sădim în locul ei virtutea răbdării, care stăvilește pornirile ticăloase ale inimii și izvorăște blândețea."
Sfinți Părinți |
Sfântul Ioan Casian
Cele trei feluri de mânie
"Felurile mâniei sunt trei: iritarea, resentimentul şi ura. Când mânia începe şi se porneşte, se numeşte iritare. Resentimentul este atunci când iritarea stăruie; resentimentul se numeşte şi ranchiună. Ura este mânia care pândeşte timp de răzbunare."
Sfinți Părinți |
Sfântul Ioan Damaschin
Biruirea patimilor
"Lăcomia pântecelui e stinsă prin înfrânare; curvia, prin dorul dumnezeesc și prin dorința bunurilor viitoare; iubirea de argint, prin compătimirea celor săraci; mânia, prin dragostea față de toți și prin bunătate; întristarea lumească, prin bucuria duhovnicească; trândăvia, prin răbdare, străruință și mulțumire către Dumnezeu; slava deșartă, prin lucrearea ascunsă a poruncilor și prin rugăciunea neîncetată întru zdrobirea inimii; mândria, prin aceea că nu judecăm și nu disprețuim pe nimeni, cum a făcut fariseul, ci ne socotim pe noi ca pe cei mai de pe urmă dintre toți."
Sfinți Părinți |
Sfântul Ioan Damaschin
Când fratele tău este mânios
"Atunci când celălalt este mânios, orice i-ai spune nu poți face nimic. Este mai bine ca în clipa aceea să taci și să te rogi."
Doctorie împotriva mâniei
"Mai anevoie de biruit sunt patimile iuțimii decât ale părții poftitoare. De aceea a și dat Domnul, ca o doctorie mai tare împotriva ei, porunca dragostei."
Sfinți Părinți |
Sfântul Maxim Mărturisitorul