Postul te face să uiți de trupul tău

Maica Gavrilia Papaiannis
Maica Gavrilia Papaiannis
1897-1992
Postul te face să uiți de trupul tău: "Ce vom mânca? Ce vom bea?". Astfel, atunci când nu dai atenție corpului, îți îndrepți atenția către suflet.

Dieta de dragul siluetei

Maica Gavrilia Papaiannis
Maica Gavrilia Papaiannis
1897-1992
"Cât este de ușor să ții dietă de dragul siluetei! Și cât de greu este să ții post miercurea și vinerea pentru că așa indică Biserica noastră!"

Postul ținut fără bunătatea inimii

Părintele Sofian Boghiu
Părintele Sofian Boghiu
1912-2002
"Postul, dacă nu este făcut cu dreaptă socoteală ca să fie într-adevăr de folos, neunit cu bunătatea inimii, cu paza gurii, cu abținerea de a osândi pe altul – lucru foarte vinovat înaintea lui Dumnezeu – nu folosește, ba chiar vatămă. Poți să te usuci și să mori de foame, dar dacă ai răutate împotriva aproapelui tău și-l vorbești de rău când el nu e de față, zadarnic îți este postul."

Ascultare, post și rugăciune – cărările ce duc spre adevărata libertate

Feodor M. Dostoievski
Feodor M. Dostoievski
1821-1881
"Ascultare, post și rugăciune – cărările ce duc spre adevărata libertate: prin ele izgonesc de la mine toate nevoile prisoselnice și fără de folos, pun zăbala voinței celei spre deșertăciune și trufie aplecate și o biciuiesc prin ascultare."

Nevoința pentru curăția sufletească și trupească

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Pentru cei ce se nevoiesc să-şi păzească curăţia lor sufletească şi trupească, gândurile curate au mai mare putere duhovnicească decât toată asceza, postul, privegherea etc."

Războiul trupesc se retrage atunci când nu există mândrie

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Războiul trupesc firesc se retrage cu postul, privegherea, rugăciunea, dar numai atunci când nu există mândrie."

Rugăciunea are nevoie de post și priveghere

Sfântul Antim din Chios
Sfântul Antim din Chios
1869-1960
"Rugăciunea nu-i un lucru greu. Este o lucrare interioară, o puternică concentrare a sufletului. Rugăciunea are nevoie, în același timp, de post și de priveghere. Postul slăbește patimile, iar privegherea le omoară. Rugăciunea îi dă aripi omului, îl face să urce spre ceruri și-i daruiește harisme dumnezeiești."

Să nu împodobim bradul la casele noastre mai mult decât sufletul nostru!

Părintele Nicolae Tănase
Părintele Nicolae Tănase
"Să nu împodobim bradul la casele noastre mai mult decât sufletul nostru! Sufletul nostru este cel care trebuie să fie împodobit! În primul rând să fie curat. Curăţirea sufletului se face numai prin Spovedanie. Nu există altceva; doar asta. Împodobirea sufletului se face cu post, cu rugăciune, cu fapte bune, cu citiri din cărţile sfinte, cu modificarea comportamentului nostru care, simţim fiecare, lasă de dorit. Acestea ar fi podoabele sufletului."

Ascultarea este mai mare decât postul și rugăciunea

Sfântul Varsanufie de la Optina
Sfântul Varsanufie de la Optina
1845-1913
"Nu contează ce fel de ascultare împlineşti, ci felul cum o împlineşti. Orice ascultare trebuie împlinită cu smerenie, răbdare şi rugăciune. Ascultarea este mai mare decât postul şi rugăciunea."

Adevăratul post este cel care te curăță de patimi

Sfântul Antim Ivireanul
Sfântul Antim Ivireanul
1650-1716
"Ce folos este ca trupul să fie deșert de bucate, iar sufletul a-l umplea de păcate? Ce folos este a fi galbeni și ofiliți de post, iar de pizmă și ură să fim aprinși? Ce folos este a nu bea vin și a fi beți de veninul mâniei? Ce folos este a nu mânca cineva carne și cu hulele a rupe carnea fraților noștri? Ce folos este a ne opri de cele ce sunt uneori slobode și a face cele ce nu sunt niciodată slobode? Că Dumnezeu pe aceia îi iubește și îi cinstește, care se feresc de cele oprite."
Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori