Luati, mâncați, acesta este Trupul Meu

Sfântul Nicodim Aghioritul
Sfântul Nicodim Aghioritul
1749-1809
"Atunci, când Domnul a predat această Taină ucenicilor Lui, n-a spus sub formă de sfat: Cine vrea să mănânce Trupul Meu și cine vrea să bea Sângele Meu, cum a spus 'Cine vrea să vină după Mine' (Mt. 16,24) și 'Dacă vrei să fii desăvârșit' (Mt. 19, 21), ci a rostit sub formă de poruncă: 'Luați, mâncați, acesta este Trupul Meu' (Mt. 26, 26-27); cu alte cuvinte: în mod inevitabil trebuie să mâncați Trupul Meu și să beți Sângele Meu. Și iarăși zice: 'Aceasta să faceți întru pomenirea Mea' (Lc. 22, 19), adică: această Taină v-o predau să o săvârșiți nu o dată, sau de două și de trei, ci in fiecare zi spre aducere aminte de Patimile Mele."

În zadar se săvârşeşte Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtăşiţi

Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur
347-407
"În zadar se săvârşeşte Liturghia în fiecare zi dacă nu vă împărtăşiţi [...] Acestea le spun nu ca să vă împărtăşiţi oricum, la întâmplare, ci ca să vă faceţi vrednici. Omule, nu eşti vrednic să te împărtăşeşti? Atunci nici pe celelalte rugăciuni ale Liturghiei [credincioşilor – n.n.] nu eşti vrednic să le auzi [...], deci, dacă (zici că) nu eşti vrednic să te apropii de Sfintele Taine, pleacă împreună cu catehumenii, pentru că nu te deosebeşti cu nimic de ei."

Scopul principal al Dumnezeieștii Liturghii este împărtășirea credincioșilor

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Scopul principal al Dumnezeieștii Liturghii este împărtășirea credincioșilor, fie și a celor puțini care sunt pregătiți. Căci mai toate rugăciunile sunt citite de preot pentru credincioșii care se vor împărtăși. De aceea cel puțin unul trebuie să se împărtășească."

Evanghelia este o minune a sălășluirii lui Dumnezeu în Cuvânt

Părintele Alexie Uminski
Părintele Alexie Uminski
"Evanghelia - nu cuprinde doar fraze, aranjate în versete, împărţite în capitole şi care transmit o informaţie… Ea este lăsată nouă de către Domnul ca o minune a sălăşluirii lui Dumnezeu în Cuvânt. Această realitate indică şi câteva momente din slujbă. Spre exemplu, în timpul serviciului divin, arhiereul scoate de pe sine omoforul şi mitra, însemne ale mai marelui slujitor şi ale faptului că el săvârşeşte Liturghia, aşa după cum Hristos - Cina cea de Taină. El se dă într-o parte, căci în acele clipe Însuşi Dumnezeu este prezent şi ne vorbeşte."

Scopul dumnezeieștii Liturghii este împărtășirea credincioșilor

Sfântul Simeon al Tesalonicului
Sfântul Simeon al Tesalonicului
1381-1429
"Dumnezeeasca Liturghie este o lucrare sfântă pentru pregătirea Preasfântului Trup și Sânge a lui Hristos, ca să fie dat spre împărtăşire tuturor credincioşilor. Acesta este întreg scopul şi rostul Liturghiei: împărtăşirea credincioşilor."

Împărtășirea cu Sfintele Taine la fiecare Liturghie ne face sănătoși, împăcați, înnoiți

Sfântul Ioan de Kronstadt
Sfântul Ioan de Kronstadt
1829-1908
"Împărtășirea cu Sfintele Taine la fiecare Liturghie ne face sănătoși, împăcați, înnoiți. Câte daruri din cele mai mari sunt ascunse în Liturghie! Să mulțumim Domnului, Care ne dă viață prin minunatele Sale Taine"

Să nu rămână nicio Sfânta Liturghie la care să nu se împărtăşească câţiva credincioşi

Părintele Dumitru Stăniloae
Părintele Dumitru Stăniloae
1903-1993
"Gândindu-ne la tradiţia din timpurile de la început ale Bisericii şi la îndemnul dat prin preot la fiecare Liturghie: «Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste să vă apropiaţi!», se pare că s-ar cuveni ca să nu rămână nicio Sfânta Liturghie la care să nu se împărtăşească câţiva credincioşi dintre cei cu o viaţă curată."

Sfânta Liturghie este Împărăția lui Dumnezeu pe pământ

Mitropolitul Bartolomeu Anania
Mitropolitul Bartolomeu Anania
1921-2011
"Liturghia este Împărăția lui Dumnezeu deja venită pe pământ. Binecuvântând împărăția, preotul binecuvintează liturghia care urmează să se desfășoare."

Dumnezeu suie pe oameni la Sine pe scara Sfintei Liturghii

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca
1910-1989
"Dumnezeu coboară între oameni și suie oamenii la Sine, pe scara Sfintei Liturghii."

Liturghia este făcută ca oamenii să se împărtășească

Părintele Teofil Părăian
Părintele Teofil Părăian
1929-2009
"Cel care vrea să se împărtăşească în fiecare duminică la Sfânta Liturghie trebuie să ducă o viaţă corectă, nu trebuie să se pregătească în mod special pentru asta, pentru că împărtăşirea cu Sfintele Taine nu-i o recompensă, ci e un ajutor. Şi atunci, dacă duci o viaţă corectă, te poţi împărtăşi, cu binecuvântarea duhovnicului, de câte ori vrei să te împărtăşeşti sau de câte ori îţi dă duhovnicul voie să te împărtăşeşti. Liturghia e făcută ca oamenii să se împărtăşească, nu ca să nu se împărtăşească."
Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori