Smerenia înţelegerii scripturale, gard împotriva vicleniei

Sfantul Isaac Sirul
Sfantul Isaac Sirul
640-700
Tot lucrul care are întru sine smerenie, este cu bună cuviinţă. Pentru că îndeletnicirea cea netrupească a minţii, cu povaţa înţelegerii Sfintelor Scripturi, spre setea de Dumnezeu, pune gard înlăuntru, între suflet şi gândurile de viclenie, şi păstrează în suflet amintirea bunătăţilor viitoare, ca să nu se lenevească mintea în negrija ei, şi, în locul celor mai bune, să se încurce cu lucrurile lumeşti. Fiindcă din acestea curând se răceşte fierbinţeala mişcărilor celor minunate ale minţii, şi cade sufletul în dorinţe zadarnice şi fără rost. Iară slava să fie a Dumnezeului nostru în veci. AMIN.

Simplu, smerit, nevoindu-se, curățăm mintea

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Ca să se curăţească mintea şi inima trebuie ca omul să nu primescă gânduri viclene, şi nici el să nu gândească în mod viclean. Ci să lucreze simplu şi smerit şi să se nevoiască cu mărime de suflet."

Smerirea și autoevaluarea, baza transformării personale

Părintele Sofian Boghiu
Părintele Sofian Boghiu
1912-2002
Un tânăr, ca să poată să se smerească, ar trebui să-și facă mai des examen de conștiință, cum făceau creștinii din trecut. În fiecare seară creștinul se gândea, începând de dimineață și până atunci, ce-a făcut bine și ce-a făcut rău și constata că a făcut mai mult rău decât bine. Azi așa, mâine așa, și atunci începea să se cunoască pe sine, să conștientizeze că în el domină mai mult păcatul și răul, decât binele și virtutea. Și atunci, dacă-i om serios acest tânăr, se angajează pe o cale sinceră a binelui. Pentru că binele, dragii mei, binele este necesar și în viața aceasta și e de folos societății, dar și în viața de dincolo.

Smerenia te face mare

Maica Gavrilia Papaiannis
Maica Gavrilia Papaiannis
1897-1992
Mândria este cel mai mare păcat al omului. Ea izvorăște din întuneric – cu adevărat, din întuneric. Mândria și egoismul: merg mână în mână. Unde este harul lui Dumnezeu, acestea două nu pot fi. De aceea, atunci când spunem că cineva este un „mare om”, prima trăsătură a caracterului său care ne face să-l considerăm „mare” este smerenia lui. Pentru că smerenia este un sinonim al iubirii...

Smerenia este temelia adevărului

Sfântul Porfirie Kafsokalivitul
Sfântul Porfirie Kafsokalivitul
1906-1991
"Întâia temelie pentru ca omul să desluşească şi să deosebească adevărul este smerenia."

Perfecțiunea este armonia dintre gând, vorbă și faptă

Academician Nicolae Dabija
Academician Nicolae Dabija
"Demnitatea umană a credinciosului e manifestată prin umilinţă, înălţarea - prin căderea în genunchi; mândria - prin lipsa de orgolii; cunoaşterea - prin faptul că nu raportează toate lucrurile la sine, ci la Dumnezeu; perfecţiunea - prin armonia dintre gând, vorbă şi faptă."

Iubirea și smerenia

Maica Gavrilia Papaiannis
Maica Gavrilia Papaiannis
1897-1992
"Iubirea și smerenia sunt sinonime."

Schimbările pe care le provoacă greșelile noastre personale

Părintele Iosif Vatopedinul
Părintele Iosif Vatopedinul
1921-2009
"Există şi schimbări pe care le provoacă greşelile noastre personale de câte ori încălcăm poruncile şi suntem lipsiţi de harul dumnezeiesc, pe care l-am întristat prin vinovăţia noastră. Pentru aceste schimbări este nevoie de pocăinţă şi de smerenie pentru ca să se vindece. Este nevoie de curaj şi de atenţie – iar nu de frică – pentru ca să nu se întrerupă strădania cea demnă de laudă şi râvna nevoitorilor."

Smerenia este moartea păcatelor și viața virtuților

Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur
347-407
"Pe când mândria este moartea virtuților și viața păcatelor, smerenia este moartea păcatelor și viața virtuților."

Cel ce se teme de păcat se smerește

Cuviosul Filothei Zervakos
Cuviosul Filothei Zervakos
1884-1980
"Credința îl duce pe om la frică. Ce frică? Frica de păcat! Omul se teme să nu-L supere pe Dumnezeu. Cel ce se teme se smerește. Și smeritul are pe Duhul Sfânt în el."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori