Despre proiect

Site-ul citateortodoxe.ro este un proiect al Asociaţiei Ortodoxia Tinerilor şi a fost lansat pe data de 15 august 2013 la marele praznic al Adormirii Maicii Domnului.

Punem acest proiect sub ocrotirea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu şi a Sfintei Filoteea de la Argeş, ocrotitoarea asociaţiei noastre.

Gândul realizării unor machete cu citate ortodoxe ne-a venit odată cu apariţia pe internet a unor pagini de facebook şi site-uri care conțineau citate ale unor personalităţi celebre. Atunci am zis că trebuie să există și o pagină care să promoveze bogăția excepțională a scrierilor Sfinților Părinți și a faptelor lor dumnezeiești.

Primele citate le-am postat iniţial pe site-ul Ortodoxia Tinerilor şi apoi după un timp am considerat oportun să realizăm un site de sine stătător dedicat citatelor ortodoxe.

Când ne-am apucat de lucru ne-am dat seama că acest demers nu este unul străin Bisericii Ortodoxe şi nu este nici măcar o idee nouă. În toate bisericile ortodoxe veţi vedea pe pereţi pictaţi sfinţi care au în mână un pergament pe care este trecut un sfat extras din scrierile acelui sfânt. Impactul mesajului este garantat, întrucât ai impresia, văzând chipul şi trupul pictat în mărime naturală a acelui sfânt, că-ţi vorbeşte chiar el atunci când citeşti mesajul.

De altfel în iconografia ortodoxă întâlnim multe citate din Sfânta Evanghelia şi din întreaga Sfântă Scriptură.

Părintele Stephen Freeman spunea că iconografia ortodoxă face cu culorile acelaşi lucru pe care Sfânta Scriptură îl face cu cuvintele. Ambele zugrăvesc în diferite forme chipul lui Hristos. Ambele ne trimit către Dumnezeu-Omul prin care vine mântuirea, către Iisus Hristos, Domnul nostru.

Citatele ortodoxe sunt esenţe tari ale gândirii patristice oferite în sticluţe mici. Citatele ortodoxe sunt sfaturi ale sfinţilor oferite cu drag din vasta lor experienţă de luptă duhovnicească. Citatele ortodoxe sunt cuvinte ale lui Dumnezeu oferite nouă prin gura sfinţilor. Sunt cuvinte din Cuvântul Domnului. Citatele sunt fărâmituri din Pâinea Vieţii.

Sfaturile sfinţilor date nouă prin citatele ortodoxe sunt de fapt, toate la un loc, poruncile Evangheliei Mânuitorului Hristos.

Site-ul este împărţit în câteva categorii mari de citate, apoi în zeci de teme şi apoi toate citatele împărțite pe autori, în aşa fel încât să ne fie mult mai uşor să navigăm spre subiectele de interes.

Temele pe care vom publica citate sunt de larg interes pentru viaţa noastră de creştini şi speram să vă ajute spre o mai bună cunoaştere a Dumnezeului nostru şi a Bisericii Lui..

Veți vedea că în conținutul site-ului veți găsi și sfaturi ale unor preoți și duhovnici din lumea ortodoxă, contemporani cu noi. Pe deasupra veți mai găsi și citate ale unor mari români, care și-au mărturisit credința în Dumnezeu prin faptele și scrierile lor.

Vă încurajăm să ne faceţi sugestii şi să ne aduceţi critici pentru îmbunătăţirea calităţii site-ului, atât din punct de vedere tehnic cât şi al conţinutului.

Vă dorim navigare plăcută!


Dumnezeu să vă ocrotească.


Să ne pomeniți și pe noi în rugăciune.


Claudiu Balan
Asociația Ortodoxia Tinerilor
Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori