Mari oameni de știință

Gândirea nu poate avansa decât simplificând lucrurile, sistematizând, clasificând

Profesor emerit Noam Chomsky
Profesor emerit Noam Chomsky
"Motivul pentru care fizica poate atinge așa o adâncime este că se restrânge la lucruri extrem de simple, abstractizând complexitatea lumii. De îndată ce un atom devine prea complicat, de exemplul heliul, ci predau ștafeta chimiștilor. Când problema devine prea complicată pentru chimiști, ei o predau biologilor. Biologii o predau des sociologilor și ei o pasează istoricilor."

Știința se bazează pe presupuneri

Profesor emerit Noam Chomsky
Profesor emerit Noam Chomsky
"Știința nu se bazează pe demonstrații, ci pe presupuneri. Este mult nonsens în ce se spune în aceste zile că evoluția este doar o teorie. Orice este doar o teorie, inclusiv fizica clasică! Dacă doriți demonstrații, duceți-vă la aritmetică; în aritmetică puteți demonstra lucruri. Dar trebuie stipulate axiomele. Dar în științele în care încercați să descoperiți lucruri, noțiunea de demonstrație nu există."

Știința nu poate spune niciodată: Iată în sfârșit adevărul despre natură!

Sir Karl Popper
Sir Karl Popper
1902-1994
"Nicio teorie științifică nu este vreodată concludent verificată, la oricâte teste ar fi rezistat cu succes. Iar această concluzie concordă cât se poate de bine cu istoria științei; chiar și o construcție intelectuală atât de bine atestată și atât de larg acceptată cum este fizica newtoniană, nu s-a dovedit pe veci imună la revizuire.[...] Știința își poate, desigur, ameliora teorile, transformându-le sau înlocuindu-le prin noi teorii care rezistă la toate testele cărora le-au făcut față cele vechi, și în plus la altele. Ea însă nu poate spune niciodată definitiv: Iată în sfârșit Adevărul despre Natură."

Marii savanți, creatorii și gloriile științei au admis toți și chiar au proclamat existența lui Dumnezeu

Doctor Nicolae Paulescu
Doctor Nicolae Paulescu
1869-1931
"Adepții materialismului au repetat de atâtea ori că știința modernă a izgonit definitiv din domeniul său ideea de Dumnezeu, au știut să manevreze atât de bine conștiințele, încât astăzi multora le este rușine să pronunțe public cuvântul Dumnezeu. Toate acestea s-au făcut în numele științei. Și totuși, marii savanți, creatorii și gloriile științei au admis toți și chiar au proclamat existența lui Dumnezeu."

Metoda științifică NU verifică totul prin experiență

Prof. Charles Townes
Prof. Charles Townes
1915-2015
"Este imposibil, veí spune, metoda ștințifică verifică totul prin experiență. Fără a menționa numeroasele dificultăți filosofice inerente acestui punct de vedere, răspund că în practică acest lucru este fals. Câți fizicieni au verificat fiecare etapă, empirică sau logică, din cele care s-au succedat după cercetările lui Galilei și până la dinamica lui Hamilton? Noi verificăm, doar câteva derivate academice, esențialmente superficiale, și acceptăm restul printr-un act de credință."

Mai avem multe de descoperit în Univers

Prof. Charles Townes
Prof. Charles Townes
1915-2015
"Sunt multe mistere în știință. Se pare că știm doar aproximativ despre 5% din materia din univers [...] Suntem convinși că cealaltă materie este acolo, dar nu este în stele, nu este lumină sau gaz. Ce este? Este clar acolo, conform comportamentului cosmologic, dar nu știm ce este [...] Mecanica cuantică și relativitatea generală sunt minunate și ne spun o mulțime de lucruri. Dar se pare că nu sunt consistente una cu alta. Ce ne scapă? [...] Sunt noi fenomene și legi ale științei care vor fi descoperite sau nu vom putea niciodată să le înțelegem pe deplin?"

Știința implică presupuneri și credințe

Prof. Charles Townes
Prof. Charles Townes
1915-2015
"Multă lume nu își dă seama că știința implică fundamental asumpții și credințe. Nimic însă nu este absolut dovedit. De exemplu, matematicianul Godel a arătat logic că pentru a dovedi ceva trebuie să existe o mulțime de asumții, dar nu putem dovedi că această mulțime este consistentă. Trebuie să facem cele mai bune presupuneri pe care le avem și să avem credință. [...] Asumăm că legile fizicii sunt constante și avem credință în acest fapt, dar nu s-ar putea ele schimba brusc? Și dacă nu, de ce nu?"

Morala creștină mai poate ține generațiile viitoare

Doctor Grigore T. Popa
Doctor Grigore T. Popa
1892-1948
"Morala creştină este azi nu numai utilă, dar şi indispensabilă. Pe ea şi numai pe ea se mai poate ţine lumea viitoare."

Înapoi la morala creștină

Doctor Grigore T. Popa
Doctor Grigore T. Popa
1892-1948
"Azi omenirea orbecăie penibil în întunecimea sentimentelor şi în ruina vieţii, de unde a fost alungată speranţa şi umanitatea. Căutând să devină supraoameni, discipolii antihristului au devenit bestii distrugătoare de civilizaţie şi de cultură. În această gravă situaţie este timpul să se întrebe fiecare conştiinţă rămasă încă pură: Încotro?. Şi răspunsul nu-i greu de dat: Înapoi la Morala Creştină!."

Suferința dă un sens mai înalt vieții

Doctor Grigore T. Popa
Doctor Grigore T. Popa
1892-1948
"…suferinţa asta de azi ne onorează şi dă vieţii noastre un sens mai înalt."

Oamenii și-au omorât sufletul și se cred semizei

Doctor Grigore T. Popa
Doctor Grigore T. Popa
1892-1948
"vremurile în care trăim s-au înăsprit mult din punct de vedere al sufletului omenesc. (…) calităţile morale au scăzut până la o treaptă vecină cu aceea a sălbăticiei. (…) Oamenii şi-au omorât sufletul şi se cred semizei. Dar până la urmă ei vor înţelege că sunt totuşi făpturi slabe, menite pieirii, care nu pot atinge veşnicia decât prin spirit, prin sufletul înălţat la Dumnezeu."

Fiecare sentință a Mântuitorului poate fi un exemplu de vorbă cu ecou

Doctor Grigore T. Popa
Doctor Grigore T. Popa
1892-1948
"Iisus adună într-o frază un tratat întreg de psihologie. Fiecare sentinţă a Mântuitorului poate fi un exemplu de vorbă cu ecou, care poate atinge priceperea şi simţirea atât a omului de rând, cât şi a celui mai subtil savant."

Desfrânatul nu vede într-însul decât un mijloc de a-și satisface plăcerile

Doctor Nicolae Paulescu
Doctor Nicolae Paulescu
1869-1931
"Desfrânatul care, nepricepând sau bătându-și joc de importanța instinctului genital, al cărui scop este reproducerea, - nu vede într-însul decât un mijloc de a-și procura gâdilituri plăcute și abuzează de actele generării, până devine tabetic, sau contractează boli, pe care poporul le numește, cu drept cuvânt, rușinoase."

După legea lui Darwin, bolnavii trebuie lăsați să moară

Doctor Nicolae Paulescu
Doctor Nicolae Paulescu
1869-1931
"Chiar faimoasa lege, zisă naturală, a lui Darwin, lupta pentru trai, ne invită să nu-i cruțăm pe bolnavi - care să fie suprimați ca niște concurenți căzuți - căci în această luptă nu supraviețuiește decât cel tare, adică cel sănătos, pe când cei slabi, adică cei bolnavi, sunt condamnați să piară."

Medicul trebuie să se jertfească

Doctor Nicolae Paulescu
Doctor Nicolae Paulescu
1869-1931
"Medicul trebuie deci să fie, în același timp, un savant care iubește din tot sufletul știința medicală, adică știința omului; să fie o ființă care se jertfește pentru alții, până la moarte și, în sfârșit, să fie un învățător al omenirii sau mai bine zis, un apostol al moralei."

Medicina studiază omul întreg, corp și suflet

Doctor Nicolae Paulescu
Doctor Nicolae Paulescu
1869-1931
"Ca știință, medicina studiază omul, și-l studiază întreg, corp și suflet, din punct de vedere morfologic, fiziologic și patologic."

Mari oameni de știință