Sfinți părinți

Ascultarea transformă personalitatea în sfințenie

Părintele Arsenie Boca
Părintele Arsenie Boca
1910-1989
" Ascultarea e lepădarea de sine, luarea crucii în fiecare zi și urmarea Mântuitorului. Ea ne învață smerenia, care ucide toate patimile și liniștește sufletul. Ea stinge orice frământare și oprește orice inițiativă, deci toată energia, cu vremea, trebuie să se convertească în virtuți duhovnicești. Ascultarea aceasta stinge personalitatea de pe planul lumii și, dacă e ceva de capul ascultătorului, toată înzestrarea lui se preschimbă în sfințenie, pe care, de multe ori, se poate întâmpla să n-o știe nimeni fără numai Dumnezeu."

Ascultarea este mai mare decât postul și rugăciunea

Sfântul Varsanufie de la Optina
Sfântul Varsanufie de la Optina
1845-1913
"Nu contează ce fel de ascultare împlineşti, ci felul cum o împlineşti. Orice ascultare trebuie împlinită cu smerenie, răbdare şi rugăciune. Ascultarea este mai mare decât postul şi rugăciunea."

Să nu îi părăsim pe cei căzuți

Sfântul Ioan Gură de Aur
Sfântul Ioan Gură de Aur
347-407
"Să nu îi părăsim nicând pe cei căzuţi, chiar de am şti că n-or să ne asculte."

Tânărul are nevoie de un povățuitor duhovnicesc

Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Tânărul are nevoie de un povăţuitor duhovnicesc, care să-l sfătuiască şi de care să asculte, ca să călătorească cu siguranţă duhovnicească, fără primejdii, fără frică şi fără să se împotmolească. Fiecare om, cu cât creşte, cu cât înaintează în vârstă, cu atât dobândeşte experienţă şi de la sine, şi de la alţii. Un tânăr nu are această experienţă. Unul în vârstă foloseşte experienţa dobândită de la sine şi de la alţii pentru a-l ajuta pe tânărul neexperimentat să nu facă gafe. Atunci când tânărul nu ascultă, face experienţe cu sine însuşi. În timp ce, dacă ascultă, va avea câştig."

Sfinți părinți

Teme abordate
de Sfinți Părinți