Sfinți părinți
Cel ce urmează poruncilor lui Hristos nu moare niciodată
"Cel ce urmează poruncilor lui Hristos nu moare niciodată. Moare după trup, după patimi, dar se învredniceşte a trăi încă din această viaţă în Rai, în Biserica noastră, iar apoi în veşnicie."
Neispășirea păcatelor înainte de moarte
"Dacă cineva, păcătuind în chip vădit şi nepocăindu-se, n-a pătimit nimic până la moarte, socoteşte că judecata lui va fi fără milă acolo."
Hristos este singurul prieten adevărat al neamului omenesc
"În realitate, bietul neam omenesc nu are decât un singur prieten adevarat: pe Mântuitorul Hristos, pentru ca El l-a izbavit de cel mai mare dușman al său: moartea."
Ce va spune Hristos în ziua Judecății
"Vezi, când opaiţul nu are alt untdelemn în cupă şi rămâne numai puţin untdelemn în fitil, se va stinge după puţin timp, chiar dacă flacăra pare că se măreşte. Este ca cel pe moarte care are ultimele licăriri de viaţă. Hristos însă nu vrea să-l sufle şi să-l stingă, pentru că apoi va spune: „Eu aş fi ars încă, dar Tu m-ai suflat şi m-am stins!”. Dar cum te-am stins Eu? Tu singur te-ai stins, de vreme ce cupa ta n-avea deloc untdelemn."
Omul în Hristos este infinit și nemuritor
"Omul? - O fiinţă intriductivă, o fiinţă pregătită pentru veşnicie prin divino-umanizare. Omul în Hristos este infinit şi nemuritor, pentru că "a trecut din moarte la viaţă" (Ioan 5,24), moartea nu-i mai întrerupe existenţa; ea se prelungește din timp în veșnicie."
Trupul nou va fi duhovnicesc, nestricăcios și plin de putere
"Trupul omenesc este îngropat în pământ şi încetează să mai existe ca trup. Însă din elementele în care s-a descompus, asemenea celulelor seminţei de grâu, prin puterea lui Dumnezeu va învia un nou trup, nu unul stricăcios, neputincios şi fără de vlagă, ci un nou trup duhovnicesc, plin de putere, de nestricăciune şi de slavă."
Nemurirea este starea normală a omului
"Misiunea Bisericii este de a crea în fiecare membru al ei convingerea că starea normală a personalităţii omeneşti o constituie nemurirea şi veşnicia, iar nu temporalitatea și moartea, și că omul este un călător care prin moarte și temporalitate înaintează spre nemurire și spre veșnicie."
Pocăința înainte de moarte
"Mulți păcătuiesc și nădăjduiesc că se vor pocăi înainte de moarte, arătând spre pilda tâlharului înțelept. Dar cine este în starea de nevoință asemenea lui? Domnul l-a pomenit pe tâlhar în ultima clipă, pentru ca nimeni să nu deznădăjduiască. Dar numai pe unul singur, ca nimeni să nu nădăjduiască prea mult în milostivirea Sa."
Moartea își are rădăcina în om
"De ce este grea viața omului? Pentru că omul a născocit moartea instaurând-o în el și în toate ființele din jurul lui. Iar moartea este izvorul nesecat al tuturor chinurilor și durerilor. Toți nervii morții pornesc de la om fiindcă el este ganglionul central al morții. În realitate moartea este singura amărăciune a vieții, singura amărăciune a existenței. Din ea purcede toată tragedia vieții."
Cugetă cum vei muri
"Când ai bogăție, cugetă cum vei îndura cu vrednicie sărăcia. Când ești fericit, cugetă cum vei îndura cu vrednicie nefericirea. Când te laudă oamenii, cugetă cum vei îndura cu vrednicie defăimările lor. Iar în toată viața cugetă cum vei muri cu vrednicie"
Mergi în cimitir. Te va învăța multe.
"Cimitirul este școala școlilor și facultatea facultăților. Du-te în cimitir, el îți vorbește despre Dumnezeu."