Lupta cu patimile și plânsul păcatelor

Părintele Selafiil de la Noul Neamț
Părintele Selafiil de la Noul Neamț
1908-2005
"Sunt unii care plâng, dar după asta iar fac păcatul. Aceștia nu au un plâns adevărat. Sunt însă și cei care nu plâng, dar se luptă să nu facă păcatul - aceștia arată că au plânsu în inimă."

De la lacrimi de mânie la lacrimi duhovnicești

Părintele Cleopa Ilie
Părintele Cleopa Ilie
1912-1998
"Este bine să ştim că în vremea plânsului, cineva poate să înceapă cu lacrimile cele rele şi să termine cu cele duhovniceşti şi bune. De pildă, cineva plânge de necaz că nu s-a putut răzbuna pe cel ce i-a făcut lui pagubă. Dar, aducându-şi aminte de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Care S-a rugat pe Cruce pentru binele celor ce L-au răstignit, spre a fi iertaţi de Părintele Său, acela se linişteşte şi începe a se căi din inimă, că a avut gânduri de răzbunare asupra celor ce l-au necinstit sau l-au păgubit. Astfel, cunoscându-şi greşeala, cere iertare de la Dumnezeu şi începe a se ruga pentru binele celor care l-au necăjit şi lasă toată răzbunarea sa la judecata şi dreptatea lui Dumnezeu. Aşadar, unul ca acesta a început cu lacrimile cele rele şi a terminat cu cele bune."

Umilința este conștientizarea neputințelor

Părintele Marcu Dumitru
Părintele Marcu Dumitru
1910-1999
"Umilinţa este conştientizarea neputinţelor omeneşti. Lacrimile care răsar din ea aduc după ele mângâierea Duhului Sfânt."

Lacrimile ce răsar din pocăință curăță sufletul de patimi

Părintele Marcu Dumitru
Părintele Marcu Dumitru
1910-1999
"Pocăinţa este conştientizarea păcătoşeniei. Lacrimile ce răsar din pocăinţă curăţă sufletul de păcate şi de patimi."
Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori