Dispreţuirea bunurilor materiale

Sfântul Ioan Scărarul
Sfântul Ioan Scărarul
579-649
Cel ce disprețuieste bunurile materiale, s-a izbăvit de judecăți și de certuri, Dar iubitorul de agoniseală se luptă până la moarte pentru un ac.

Rari sunt cei ce au adevărate interese duhovnicești

Cuviosul Filothei Zervakos
Cuviosul Filothei Zervakos
1884-1980
"Oamenii de astăzi sunt neînfrânați. Cai fără frâu, și preoți, și popor se afundă în păcate. Nu se gândesc nici la moarte, nici la judecată, nici la răsplată, la nimic! Sunt interesați doar de bunuri, de trup, de plăceri, și de onoruri. Rari sunt cei ce au adevărate interese duhovnicești, și totuși pentru aceștia puțini, Dumnezeu nu distruge lumea."

Biserica este maica spirituală a neamului românesc

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu
1850-1889
"Biserica lui Mateiu Basarab şi a lui Varlaam, maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbei şi unitatea etnică a poporului, ea care domneşte puternică dincolo de graniţele noastre şi e azilul de mântuire naţională în ţări unde românul nu are stat, ce va deveni ea în mâna tagmei patriotice? Peste tot credinţele vechi mor, un materialism brutal le ia locul, cultura secolului, mână-n mână cu sărăcia claselor lucrătoare, ameninţă toată clădirea măreaţă a civilizaţiei creştine."

Călugării păzesc granițele Bisericii și le apără împotriva vrăjmașilor ei

Părintele Amfilohie Makris din Patmos
Părintele Amfilohie Makris din Patmos
1889-1970
"Acolo unde nu există monahism ortodox, nu există Biserică, precum nu există țară fără armată și oraș bine administrat fără jandarmi. Călugării păzesc granițele Bisericii și le apără împotriva vrăjmașilor ei, care, în epoca noastră materialistă, se năpustesc ca niște lupi asupra ei pentru a o sfâșia."

Interesele materiale dezbină pe oameni, dezbină popoare

Nichifor Crainic
Nichifor Crainic
1889-1972
"Interesele materiale nu unesc pe oameni şi nu unesc popoarele; interesele materiale dezbină pe oameni, dezbină popoarele. Dacă materia în sine nu este incomensurabilă, interesele materiale sunt incomensurabile: fiindcă apetitul posesiunii, odată deslănţuit, nu cunoaşte limite."

Criza civilizației contemporane este în primul rând religioasă

Ioan Ianolide
Ioan Ianolide
1919-1986
"Criza civilizației contemporane este în primul rând religioasă. Creștinătatea trebuie reîncreștinată, atât în duh, cât și social. Creștinii lâncezesc și nu mai cunosc arderile sfinte. Sunt dezbinați și nu mai au unitate. Nu mai au conștiința misiunii lor, nu mai cred în Împărăția lui Dumnezeu. Sunt derutați de confuzii ideologice și nu mai au o viziune proprie. Pare aberant dar vedem mulți creștini cu concepție antropocentrică, egoistă, umanistă, pozitivistă ori materialistă, ancorând Biserica fie în factorul politic, fie în cel social ori economic."

Adevăratele bucurii nu vin din agoniseala de bunuri

Feodor M. Dostoievski
Feodor M. Dostoievski
1821-1881
"Oamenii au ajuns să agonisească o mulțime de bunuri, în schimb li s-au împuținat bucuriile."

Marii savanți, creatorii și gloriile științei au admis toți și chiar au proclamat existența lui Dumnezeu

Doctor Nicolae Paulescu
Doctor Nicolae Paulescu
1869-1931
"Adepții materialismului au repetat de atâtea ori că știința modernă a izgonit definitiv din domeniul său ideea de Dumnezeu, au știut să manevreze atât de bine conștiințele, încât astăzi multora le este rușine să pronunțe public cuvântul Dumnezeu. Toate acestea s-au făcut în numele științei. Și totuși, marii savanți, creatorii și gloriile științei au admis toți și chiar au proclamat existența lui Dumnezeu."

Mai avem multe de descoperit în Univers

Prof. Charles Townes
Prof. Charles Townes
1915-2015
"Sunt multe mistere în știință. Se pare că știm doar aproximativ despre 5% din materia din univers [...] Suntem convinși că cealaltă materie este acolo, dar nu este în stele, nu este lumină sau gaz. Ce este? Este clar acolo, conform comportamentului cosmologic, dar nu știm ce este [...] Mecanica cuantică și relativitatea generală sunt minunate și ne spun o mulțime de lucruri. Dar se pare că nu sunt consistente una cu alta. Ce ne scapă? [...] Sunt noi fenomene și legi ale științei care vor fi descoperite sau nu vom putea niciodată să le înțelegem pe deplin?"

Materialismul denigrează astăzi creștinismul

Valeriu Gafencu
Valeriu Gafencu
1921-1952
"Materialismul care denigrează azi creștinismul are ca bază teoretică știința; ei bine, tocmai știința este antimaterialistă și divulgă materialismul ca tiranic, limitat, mecanicist, nihilist, nefast și dezastruos. Știința a ajuns la limitele cunoașterii materiale și ea singură ancorează lumea în transcendent."

Comemorări

Biblia Ortodoxa - Citateortodoxe.ro

Citate pe autori