Mai jos puteți vedea toate citatele extrase din cartea
Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II
Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II
Cuviosul Paisie Aghioritul
  • Evanghelismos
  • București
  • 2003
  • 1
  • 130 X 200
  • 400
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Omul care îl adoră pe Dumnezeu, după aceea își iubește și părinții săi, și casa sa, și rudele sale, și serviciul său, și satul său, și județul său, și satul său, și patria sa. Unul care nu-L iubește nici pe Dumnezeu, nici familia sa, care nu iubește nimic, firește că nu își va iubi nici patria sa, deoarece patria este o familie mare."
Tag-uri:
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 33
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"...dacă mintea lui nu este la Hristos, inima lui nu lucrează și de aceea nu iubește nici pe Hristos și nici pe semenul său, cu atât mai mult natura, animalele, copacii, plantele."
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 35
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Omul duhovnicesc este în întregime durere. Îl doare pentru situații, pentru oameni, dar este răsplătit cu mângâiere dumnezeiască pentru durerea aceasta."
Extras din următorul fragment:
"- Părinte, atunci când Sfântul Apostol Pavel spune: 'Roada Duhului este dragostea, bucuria', înțelege că bucuria este dovada unei vieți corecte?
- Da, pentru că există bucurie lumească și bucurie dumnezeiască. Atunci când ceva nu este duhovnicesc, curat, nu poate exista în inimaă adevărata bucurie și pace. Bucuria ce o simte un om duhovnicesc nu este bucuria lumească pe care mulți o caută astăzi. Să nu încurcîm lucrurile. Sfinții aveau, oare, o astfel de bucurie pe care o cerem noi? Maica Domnului a avut o astfel de bucurie? Hristos a râs? Care Sfânt a trecut fără durere prin această viață? Care Sfânt a avut o astfe de bucurie pe care o urmăresc mulți creștini din vremea noastră, care nu vor să audă nimic neplăcut ca să nu se întristeze și să nu-și piardă pacea lor? Dacă doresc să mă întristez, ca să petrec bucurosși să nu-mi strict liniștea, ca să fiu blând, atunci sunt indiferent! Altceva este blândețea din nepăsare. Unii spun: 'Trebuie să fiu bucuros, pentru că sunt creștin. Să fiu liniștit pentru că sunt creștin.' Aceștia nu sunt creștini. Ați înțeles?Aceasta este nepăsare, este bucurie lumească. Cel ce are aceste particularități lumești nu este om duhovnicesc. Omul duhovnicesc este în întregime durere. Îl doare pentru situații, pentru oameni, dar este răsplătit cu mângâiere dumnezeiască pentru durerea aceasta."
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 49-50
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Dacă, într-adevăr, am simți că toți oamenii suntem frați, ne-ar durea pentru cei ce trăiesc în păcat și nu ne-ar sminti viața lor păcătoasă, ci ne-am ruga pentru ei. Iar dacă ne smintim, răul se află în noi, nu este înafară."
Tag-uri:
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 64-65
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Dacă te îndrepți pe tine însuți, imediat se îndreaptă o părticică din Biserică. Dacă aceasta ar fi făcut-o toți, Biserica s-ar fi îndreptat. Însă astăzi oamenii se preocupă de toate celelalte subiecte, dar nu se preocupă de ei înșiși. Pentru că a te preocupa de alții este ușor."
Tag-uri:
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 76
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Atunci când cineva dă milostenie cu durere, cerșetorul este ars de dragoste, de Hristos și începe și el să împartă, iar nu să adune."
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 183
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Pentru evrei numărul 666 este simbolul economiei. Evreii, precum se arată în Vechiul Testament, au pus o taxă fixă neamurilor pe care le-au supus în diferite războaie. Birul anual era de 666 talanți de aur. (II Paralipomena 9, 13)"
Extras din următorul fragment:
Pecetea 666

Pentru evrei numărul 666 este simbolul economiei. Evreii, precum se arată în Vechiul Testament, au pus o taxă fixă neamurilor pe care le-au supus în diferite războaie. Birul anual era de 666 talanți de aur*. Acum, ca să supună toată lumea, pun iarăși acest număr de impozit vechi, care se leagă de trecut lor slăvit. De aceea nu vor să-l înlocuiască cu alt număr. Adică 666 este simbolul lui mamona. L-au luat de la greutatea aurului - nu știau aceasta ce o spune Sfântul Ioan în Apocalipsă - dar nu încetează să fie mamona. Evanghelia însă spune: "sau Hristos sau mamona"."Nu puteți sluji lui Dumnezeu și lui mamona."

Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovniceasca Vol.II, Ed. Evanghelismos Bucuresti, 2003, p.195
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 195
Sfântul Paisie Aghioritul
Sfântul Paisie Aghioritul
1924-1994
"Asigură-te, bre, copilaşule, în Dumnezeu! Ştii numai de asigurarea maşinii? Fă-ţi cruce şi, înainte de a face orice, spune: „Hristoase al meu, Maica Domnului, ajută-mă!”. Există asigurare mai mare decât încrederea în Dumnezeu? Atunci când omul se încredinţează pe sine lui Dumnezeu, primeşte mereu de la Dumnezeu benzină „super”, iar automobilul său duhovnicesc nu se opreşte niciodată, ci aleargă mereu. Pe cât poţi, ia aminte, roagă-te şi încredinţează-te lui Dumnezeu, iar El te va ajuta în orice greutate. Simplifică-ţi viaţa prin încrederea desăvârşită în Dumnezeu, ca să te eliberezi de stres şi de nelinişte."
Extras din următorul fragment:
- Părinte, simt o nesiguranţă, un stres.
- Asigură-te, bre, copilaşule, în Dumnezeu! Ştii numai de asigurarea maşinii? Fă-ţi cruce şi, înainte de a face orice, spune: „Hristoase al meu, Maica Domnului, ajută-mă!”. Există asigurare mai mare decât încrederea în Dumnezeu? Atunci când omul se încredinţează pe sine lui Dumnezeu, primeşte mereu de la Dumnezeu benzină „super”, iar automobilul său duhovnicesc nu se opreşte niciodată, ci aleargă mereu. Pe cât poţi, ia aminte, roagă-te şi încredinţează-te lui Dumnezeu, iar El te va ajuta în orice greutate. Simplifică-ţi viaţa prin încrederea desăvârşită în Dumnezeu, ca să te eliberezi de stres şi de nelinişte.
Sursa: Cuviosul Paisie Aghioritul, Trezire duhovnicească, Cuvinte duhovnicești vol. II, Editura Evanghelismos, București, 2003, p. 297