Pocăința noastră nu e o monedă de schimb pentru primirea Sfintei Împărtășanie
"Chiar dacă am fi umplut oceanul cu lacrimile noastre, nici măcar atunci nu I-am fi putut răsplăti Domnului cum se cuvine pentru ceea ce El ne dăruieşte în mod gratuit, hrănindu-ne cu Prea Curatul Său Trup și Prea Cinstitul Sau Sânge, Care spală, curăţă, dă viaţă si ne ridică din moarte.
Sporirea duhovnicească vine cu recunoașterea răutăților din noi
"Pe măsură ce se face mai multă lumină înăuntru, se vede mai bine mizeria. Știți că urcușul duhovnicesc este cu conștiința coborâșului. Tu te luminezi cu har dumnezeiesc, dar făcându-se lumină, tu vezi tot felul de rele acolo, de mizerii, și tu ai impresia că ești tot mai rău. Dar tu devii tot mai conștient, nu mai rău."
Părinți contemporani |
Părintele Iustin Miron
Tag-uri:
Un om care se pocăiește simte în inima lui chinurile iadului
"Un om care se pocăiește trăiește durerile unei femei care naște și, în simțurile inimii lui întâlnește, așa zicând, chinurile iadului."
Sfinți Părinți |
Sfantul Teofan Zăvorâtul
Tag-uri:
Schimbările pe care le provoacă greșelile noastre personale
"Există şi schimbări pe care le provoacă greşelile noastre personale de câte ori încălcăm poruncile şi suntem lipsiţi de harul dumnezeiesc, pe care l-am întristat prin vinovăţia noastră. Pentru aceste schimbări este nevoie de pocăinţă şi de smerenie pentru ca să se vindece. Este nevoie de curaj şi de atenţie – iar nu de frică – pentru ca să nu se întrerupă strădania cea demnă de laudă şi râvna nevoitorilor."
Mari duhovnici |
Părintele Iosif Vatopedinul
Pocăința este dorința adâncă de reîntoarcere
"Este uşor, într-adevăr, să mă spovedesc că nu am postit în zilele rânduite, că nu mi-am făcut rugăciunile sau că m-am mâniat. Este un lucru diferit, totuşi, acela de a realiza dintr-o dată că am pângărit şi că mi-am pierdut frumuseţea sufletească, că sunt departe de adevărata mea casă, de adevărata mea viaţă, şi că ceva preţios, curat şi frumos a fost rupt fără speranţă în structura intimă a existenţei mele. Aceasta şi numai aceasta este pocăinţa, dorinţa adancă de a te reîntoarce, de a te înapoia, de a recăpăta căminul pierdut."
Părinți contemporani |
Părintele Alexander Schmemann
Tag-uri:
Cel ce-şi osândeşte păcatele cade mai greu în aceleaşi păcate
"Cel ce-şi osândeşte păcatele cade mai greu în aceleaşi păcate. Pune conştiinţa ta să te osândească în lăuntrul tău, ca să nu o ai dincolo acuzator înaintea scaunului de judecată a Domnului. Aceasta-i o cale de pocăinţă! Cea mai bună!"
Nimeni nu este atât de bun și milos ca Domnul
"Nimenea nu e atât de bun și de milos ca Domnul; dar nici El nu iartă pe cel ce nu se pocăiește."
Nepătimirea duce la fericire
"Oamenii sunt creaţi pentru a fi fericiţi şi numai acela care este fericit pe deplin are dreptul să-şi spună: Toţi cei fără de prihană, toţi sfinţii mucenici au fost fericiţi."
Creștini de seamă |
Feodor M. Dostoievski
Tag-uri:
Pocăința este înnoirea vieții
"Ştiţi, trebuie să ne pocăim! Aceasta nu înseamnă numai să mergem la preot şi să ne spovedim, ci este nevoie să ne şi eliberăm de complexele de gândire. De-a lungul vieţii noastre, noi cădem peste măsură de mult şi trebuie să spunem cuiva absolut totul, preotului, martor al pocăinţei noastre, înaintea lui Dumnezeu. Pocăinţa este înnoirea vieţii, ceea ce înseamnă să ne lepădăm (eliberăm) de trăsăturile negative, să ne îndreptăm (întoarcem) spre binele absolut. Nu există păcat care să nu fie iertat decât numai păcatul pentru care nu ne pocăim."
De ce îngăduie Dumnezeu moartea unor tineri?
"Vă spun că uneori Dumnezeu pe cei tineri îi ridică din trup devreme, ca să nu greșească, iar pe unii din bătrâni îi îngăduie și îi rabdă să trăiască mai mult ca să se pocăiască."
Mari duhovnici |
Părintele Paisie Olaru